[O2] Gwiazdanie turbiny Garetta w 1.9 TDI BXE (karetka, świs

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

lukas_jg, http://www.youtube.com/watch?v=yafxB9G69qQ
    muszę kiedyś nagrać nowe, porządnie :szeroki_usmiech

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Zamieszczone przez abstinent
      Ty trzymasz tego bolida nawet poniżej 1500 obr? :diabelski_usmiech

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

z górki

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez abstinent
          A co Ty tutaj nagrałeś niepokojącego???
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

AdamB, :diabelski_usmiech

słychać słychać, tylko głośna trzeba dać
            trochę trzasków ale trudno się mówi

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

abstinent, taki jak to Ty piszesz hałas karetki to mam u siebie jak pisałem już od 38kkm do teraz. Bardziej go słychać zimą, latem mniej i tylko na zimnym silniku. U kolegi w 1.9TDI z przebiegiem 7kkm też taki dźwięk jest. Ja to zlewam i jeżdżę już tak z 90kkm.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja też zlewam i powoli odkładam na turbo
                za cholerę nie mogę sobie przypomnieć czy jak ją kupiłem to było tak czy nie
                wydaje mi się że nie
                po pewnym czasie zimą zauważyłem sowę po puszczeniu gazu no i karetka do tego, ale chyba nie razem to było

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

abstinent, a ja nie odkładam i nie myślę o tym. Po prostu jak padnie to zmienię.

Komentarz

• giiiienek
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 242

Oto mój filmik z "karetą, sową" proszę o opinie czy to już zbliżający się koniec turbiny.
                    Bo nie wiem czy robić czy czekać aż padnie, niektórzy piszą że tak mają od dłuższego czasu i nic nie pada.

Komentarz

• Shreq
                      Rider
                      • 2010
                      • 319

Słychać tzw. karetkę, przy takich objawach oddał bym turbo do regeneracji, a jeśli jest to garett to niestety składać na nową...

Pzdr

Komentarz

• giiiienek
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 242

czy to ma znaczenie jakiej firmy turbina? Garetta nie da sie regenerować?

Komentarz

• Shreq
                          Rider
                          • 2010
                          • 319

Może koledzy mnie poprawią, ale podobno Garett wycofał zestawy naprawcze ze swojej oferty, a co dziwne firmy dalej regenerują turbawki Garetta (podobno przeszczepiane są wirniki np. od Laguny itp.)...

Komentarz

• demmsi
                            Elegance
                            • 2011
                            • 966
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To to jest karetka. Teraz już będę wiedział :diabelski_usmiech

U mnie występuje sowa, ale turbo pompuje dobrze więc nie ruszam :szeroki_usmiech

Komentarz

• adaś
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 876
                              • Volkswagen

a co dziwne firmy dalej regenerują turbawki Garetta
                              Był topic o tych turbinach http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=59347
                              i zapytany człowiek od regeneracji poinformował, że części te można dostać, ale nie pod nazwą zestaw naprawczy lub wsadza się zamienniki.
                              Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                              a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                              Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                              O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• giiiienek
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 242

U mnie też dobrze chodzi nie dymi, kopa ma. Problem tylko w tym że zbliżają się wakacje i wyjazd, a kto wie kiedy padnie.

Komentarz

• hubi2000
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 601

ja mialem karetke na zimnym i cieplym jak kupilem auto mialo 160tys
                                  zrobilem 10tys
                                  mialem tego dosyc to kupilem regenerowane turbo po wymianie dalej to samo
                                  odlaczylem wezyk od turbo ktory steruje gruszka odpowiedzialna za lopatki dalej to samo wiec sam juz nie wiem co jest przyczyna gwizdania turbiny

[ Dodano: Sob 02 Cze, 12 10:44 ]
                                  Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa ktore turbo od 140ps jest poprawione konstrukcyjnie aby przeszczepic do Octavi pewnie bedzie troche trzeba przerabiac
                                  Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• lukas_jg
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 600
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wieczorem dodam "głos" mojej turbinki. Co ciekawe nie ma ona żadnych luzów nawet minimalnie wyczuwalnych (poziomych i pionowych) a mimo to gwizd jest dobrze słyszalny.
                                    Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• hubi2000
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 601

Trzeba za to sie wziasc i rozwiazac ten problem w kupie moc

Komentarz

• lukas_jg
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 600
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Moim zadaniem za wszystko odpowiada rodzaj turbiny, jej wielkość, oraz stopień zużycia się łożysk. Co nie oznacza, że gdy zaczyna gwizdać to ma zaraz paść.
                                        Tak jak pisałem wcześniej moja też wydaje gwizd w 2 zakresach obrotów:
                                        - od 1000 do 1800
                                        - od 2000 (kiedy wstaje) do końca
                                        Turbinka nie ma żadnych luzów (niedawno było to sprawdzane) poniżej zdjęcie

Dźwięk turbinki (niestety jakość filmu słaba)
                                        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Przykłady innych turbinek:
                                        http://www.youtube.com/watch?v=v8f32h5bAvA (taki gwizd jest chyba normalny)
                                        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

http://www.youtube.com/watch?v=eC1lMQp7wHI (sykanie)

Tutaj widać, że coś nie tak ponieważ spaliny wylatują w komorze silnika:

Tutaj przykład kiedy trzeba zacząć się martwić (łopaty turbiny ewidentnie mają luzy i trą):

BTW (nie wiem dlaczego to robi ale to nie jest fajne):
                                        Załączone pliki
                                        Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• hubi2000
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 601

Moje odglosy na zimnym silniku 2.0 BKD

Komentarz

• giiiienek
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 242

Czy ktoś może regenerował turbinę w Borowej koło Wrocławia?
                                            Bo mam tam blisko, wykręcają i robią na miejscu.
                                            Na innych forach polecali tylko że są tam aż 3 firmy które się tym zajmują.

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Moje poprzednie turbiny wszystkie gwizdały a było ich w sumie 3 sztuki co jedna to większa, obecnie jest najwieksze turbo i go wogóle nie słychać, byc może przez to ze jest na łożyskach kulkowych a nie ślizgowych?

P.S. nie m sie co przejmować gwizdaniem turbiny :wink:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafalis222
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 160

Powiem tak , czyściłem turbinę przy 180 000 tys teraz znowu po 230 000 tys i teraz jest karetka . Turbina such oleju nie bierze dobrze ładuje wszystko oki , wiec przestałem się stresować niech se gwizda .

Komentarz

• giiiienek
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 242

Firm jest wiele które regenerują ale chodziło mi żeby ci co demontują regenerowali. A nie oddam mechanikowi dam do regeneracji, odpukać niech padnie to bedę musiał płacić za demontaż a potem montaż. A tak to oddaje na gwarancji i kosztów nie ponoszę.

A z drugiej strony tak jak napisał: rsfslis222 "Powiem tak , czyściłem turbinę przy 180 000 tys teraz znowu po 230 000 tys i teraz jest karetka . Turbina such oleju nie bierze dobrze ładuje wszystko oki , wiec przestałem się stresować niech se gwizda"

Moja też oprócz tego że zaczęła gwizdać, karetka to poza tym ok.

Komentarz

Pracuję...